Sök

Förebyggande verksamhet

Inom den förebyggande verksamheten har vi samlat den kompetens som krävs för att minska antalet olyckor på Gotland.

Vi utför tillsyn och arbetar aktivt med information och rådgivning om hur man förebygger bränder.

Våra tjänster

  • Tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor
  • Tillsyn enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor
  • Ge råd och anvisningar
  • Biträda polisen vid ärenden som rör explosiva varor
  • Biträda byggnadsnämnden vid frågor som rör brandfarliga varor
  • Stödja byggnadsinspektörer i samband med om- och tillbyggnationer
  • Ansvara för att sotning genomförs
  • Risk- och sårbarhetsanalys
  • Brandorsaksutredning

Riskanalys och sårbarhet

Utvecklingen av samhället går i dag mot en alltmer komplicerad inriktning där hot och risker är av skiftande karaktär, allt från fel i tekniska system, naturkatastrofer till mänskligt felhandlande och sabotage. Samhällsviktiga funktioner får allt större betydelse, samtidigt som systemen blir allt mer komplexa och beroende av varandra. Samtidigt har samhällsutvecklingen medfört att sårbarheter inbyggda i dagens moderna samhälle har hamnat i fokus.

Risk

Begreppet risk kan på ett enkelt sätt beskrivas som en sammanvägning av sannolikheten för en oönskad händelse och de konsekvenser den kan ge upphov till.

Sårbarhet

Ordet sårbarhet kan ha många betydelser och används inom vida områden, begreppet kan generellt beskrivas som: hur mycket och allvarligt ett system påverkas av en händelse. Graden av sårbarhet bestäms av förmågan att förutse, hantera, motstå och återhämta sig från händelsen. Samhället och enskildas beroende av dessa samhällsviktiga funktioner ökar successivt, samtidigt som samhällets och enskildas tolerans minskar för störningar i systemen. Ett ökande behov ökar även sårbarheten om inte åtgärder vidtas för skydda systemen i samma takt.

Sätt för att minska sårbarheten kan vara förebyggande, ta bort risken, minska risken kraftigt eller på ett bättre sätt kunna hantera situation när den inträffar.

För ett tryggt och säkert samhälle

För att uppnå ett tryggt och säkert samhälle är det viktigt att göra risk- och sårbarhetsanalyser. Lagen om skydd mot olyckor påverkar kommunen så till vida att kommunen ges möjlighet att på ett aktivt sätt medverka till att olyckor minskar. Det kan göras i form av samverkan med andra aktörer med ansvar inom till exempel plan- och byggsektorn så att en framtida samhällsplanering har en övergripande säkerhetssyn.

Säkerhetsarbete

Region Gotlands säkerhetsarbete handlar om att inventera, analysera, värdera, förebygga och åtgärda oönskade händelser inom den egna organisationen och inom kommunens geografiska område. Arbetet handlar även om att se till att det finns beredskap för att mildra effekterna av eventuella störningar, förluster och skador.

Arbetet med risk och sårbarhetsanalyser kommer att vara en ständigt pågående process som hela tiden behöver uppdateras i takt med att samhället förändras. Genom att aktivt arbeta med risker som finns inom regionen ska Gotland bli en säkrare och tryggare region att bo, leva och arbeta i.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 16.00 (Dag före röd dag – knappval 1 och 9 stänger 14.00)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 november 2023

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 16.00 (Dag före röd dag – knappval 1 och 9 stänger 14.00)