Sök

Stark socken

Vi är alla en del av Gotlands beredskap och civila försvar. Det innebär att alla har ett ansvar att kunna hantera olika kriser, försvara Sverige och bidra utifrån sin förmåga. Denna förmåga startar i vår hemberedskap.

Stark sockens logotyp

Viljan att bidra till ett robustare Gotland genom utvecklad hemberedskap är stor. För att tillvarata detta engagemang och tillsammans arbeta för ett robustare Gotland med ett starkt civilt försvar startar nu arbetet med Stark socken. Arrangörer är Region Gotland, Länsstyrelsen i Gotlands län samt Starkare Gotland genom Röda Korset.

Stark socken har som syfte att utveckla Gotlands civila försvar och bidra till ökad motståndskraft genom stärkt hemberedskap och samverkan lokalt i varje socken.

Stark socken ska även bidra till landsbygdsutveckling genom att stärka socknarnas varumärke och öka attraktionskraften för den gotländska landsbygden genom trygghet och gemenskap.

På Gotland finns idag en stark kultur av att ta hand om och värna varandra. Denna kultur ska vi vara stolta över och rädda om. Vid en kris eller ett angrepp kommer just detta vara avgörande. Hur vi klarar påfrestningar som till exempel elavbrott, vattenstörningar eller störningar i livsmedelsleveranser är avgörande för ett robust Gotland.

Här får ni tips och råd om hur ni kan komma igång och arbeta er igenom de olika stegen för att bli en Stark socken.

Vill din socken vara med – så här fungerar det

Arbetet med stark socken görs i 4 steg. Till varje steg finns stöd och informationsmaterial samt hjälp från projektets samarbetsorganisationer. Följ de olika stegen enligt nedan för att bli en Stark socken.

Arbetet genomförs tillsammans med den lokala sockenföreningen/ bygdegårdsföreningen eller annan lokal organisation som kan verka sammankallande. Stark Socken kan också bedrivas som ett gemensamt arbete mellan flera socknar.

Har ni redan påbörjat arbete kring beredskap så kan ni med fördel fortsätta arbetet inom Stark socken.

Steg 1 – Anmäl socknen

Börja med att samla socknen och bestäm att ni vill vara med och vem/vilka som ska vara sammanhållande för arbetet. Här är det viktigt att involvera hela socknen; såväl sockenbor som föreningar, organisationer och företag. Utse en kontaktperson som anmäler socknens deltagande.

Om ni tänker att arbetet ska genomföras tillsammans med andra socknar behöver ni bara göra en anmälan där det framgår vilka socknar som omfattas.

Observera att ni inte ska skicka in någon dokumentation under pågående arbete. När ni har arbetat igenom de olika stegen för att bli en Stark socken rapporterar ni det genom ett särskilt formulär.

Steg 2 – Inventera

Inventera socknens gemensamma möjligheter och förmågor. Sockenbornas egna förmåga till hemberedskap är här en viktig del i inventeringen. Använd er av ämnesområdena nedan i arbetet. Till varje ämnesområde finns ett antal exempel på frågeställningar för socknen att arbeta med. Syftet är att skapa en gemensam bild och synliggöra utvecklingsmöjligheterna för att stärka socknens egen beredskap.

Viktigt att komma ihåg att vissa funktioner eller resurser som finns i socknen kan vara tagna i anspråk regionalt eller nationellt inom beredskapsarbetet, till exempel livsmedelsproducent, reservkraft, jordbruksmaskiner, fordon.

Klicka på respektive område nedan för beskrivning och förslag kring vad som kan inventeras inom varje område.

Behöver ni ytterligare stöd i arbetet finns möjlighet att kontakta Starkare Gotland på info@starkaregotland.se

Barn kikar på blomma i förstoringsglas

Brist på dricksvatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att det finns en plan för att kunna ordna vatten både till dig själv, till hushållet och dina djur.

  • Finns möjlighet att hämta dricksvatten i socknen för sockenborna?
  • Har sockenborna kunskap om hur mycket dricksvatten som hushållet behöver? Till exempel behövs 3-5 liter per vuxen och dag. Vatten till djuren till exempel en katt dricker cirka 0,5 deciliter och en häst cirka 25 liter per dag.
  • Finns kunskap om dricksvattenhantering t ex lagring, förvaring, kvalitet, rening?
  • Finns det lämplig plats för att ta emot nödvattentank?
    • Lämplig yta för fordonstrafik
    • Tillgänglighet för sockenborna

Dricksvatten vid en kris – Krisinformation

Två vattenglas

Brist på livsmedel kan uppstå av olika anledningar, som till exempel långvariga strömavbrott eller transportstörningar. Tänk efter hur du skulle klara en vecka utan mat. Om du är förberedd kan du klara krisen bättre.

  • Finns det personer i socknen som inte har möjlighet att ha en egen beredskap? Hur kan socknen bidra för att möta sådana behov?
  • Hur väl förberedd är ni inom socknen om det uppstår brist på livsmedel och förbrukningsmaterial?
  • Finns det i socknen någonstans ni kan samlas och laga mat tillsammans? Tänk även in matlagning vid till exempel strömavbrott?
  • Ta del av matförrådslistan. Se nedan länk.

Livsmedel vid kris – Matförrådslista med matsedel Livsmedelsverket

Mat vid kris – Krisinformation.se

Ett barn steker mat i stekpanna

Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot viktig information, ha kontakt med anhöriga och i akuta fall nå räddningstjänst, sjukvård eller polis.

  • Inventera på vilket sätt sockenborna kan få information vid en samhällsstörning när telefoni och internet inte fungerar.
  • Vet alla att det är P4 Gotland är beredskapskanalen? Den finns på sekvens 100,2.
  • Har ni inom socknen möjlighet att samlas för att ta del av myndighetsinformation?
  • Finns det inom socknen en plats som det går att larma SOS-alarm (till exempel en brandstation)?
  • Behöver det upprättas och delas kontaktlistor till resurser inom och utanför socknen; person som kan öppna samlingslokal, myndighetskontakter med mera?
  • Har hushållen egna utskrivna kontaktlistor till de som är viktiga att hålla kontakten med, till exempel anhöriga, förskola/skola, vårdkontaker?

Kommunikation vid kris – Krisinformation

Kvinna och man kollar på en läsplatta

Vid elbrist eller ett längre elavbrott under den kalla årstiden kan en fastighet snabbt bli utkyld.

  • Finns det kunskap hos sockenborna hur de själva kan hålla värmen i sin bostad.?Har ni i socknen möjlighet att samlas för att hjälpas åt att hålla värmen?
  • Vilka alternativ finns för uppvärmning?
  • Finns det i socknen tillgång till/eller förberett för reservkraft? Tänka på att eventuell reservkraft som finns inom socknen redan kan vara tagen i anspråk i det regionala eller nationella beredskapsarbetet.

Värme vid kris – Krisinformation

Så förbereder du dig för strömavbrott – Krisinformation

Två par fötter framför brasa

Ditt agerande vara direkt avgörande om det börjar brinna. Hur väl förberedd du än är kan olyckor och brand trots allt uppstå. Gör du rätt saker i rätt ordning kan du förutom att rädda liv också undvika att branden sprider sig.

  • Finns det kunskap om hur du ska agera om en brand uppstår?
  • Finns det brandvarnare och vad händer om det är automatbrandlarm, uppkopplat mot larmbolag om inte strömförsörjning och internet fungerar?
  • Finns det i ditt hem brandsläckningsutrustning, till exempel brandsläckare och brandfilt?

Om det börjar brinna – Brandskyddsföreningen

Brandutbildning

Att ha kunskap om första hjälpen kan rädda liv när en person råkar ut för ett olycksfall eller akut sjukdom. Att våga agera är viktigt! Även i många mindre livshotande situationer i vardagen är det bra att ha kunskap om första hjälpen för att kunna hjälpa personer i din närhet.

  • Finns det tillgång till första hjälpen-väska och hjärtstartare i närområdet?
  • Finns det tillräckliga kunskaper om första hjälpen och hjärt- och lungräddning?

Akuta råd – första hjälpen – 1177

Första hjälpen räddar liv – Svenska Röda korset

Hand som håller en rund plastbit med ett kryss i

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken att utsättas för brott.

  • Finns det inom socknen kunskap hur man kan förebygga till exempel bedrägerier, inbrott, datorintrång, ID-kapning med mera?
  • Ta gärna del av informationen via nedan länk.

Skydda dig mot brott – Polisen

Äldre person håller i ett kort

Vid en extraordinär händelse eller höjd beredskap drabbas många av oro, rädsla och ett behov av stöd uppstår. Ibland räcker inte de naturliga kontakterna till och professionell hjälp behövs.

  • Finns det utbildade krisstödjare i socknen?
  • Finns det funktioner i socknen, dit man kan vända sig till exempel trossamfund, personer i socknen som har denna kunskap i sin profession?

Journummer – Region Gotland

Grannar fikar tillsammans

Steg 3 – Genomföra åtgärder

När inventeringen är gjord och socknen har en bild över sin samlade förmåga påbörjas arbetet med steg 3. I steg 3 genomför ni de åtgärder ni identifierat behov av för att stärka er sockens beredskap. Tänk på att det är ett sockengemensamt arbete.

Som stöd i arbetet finns en Verktygslåda att finnas material, utbildningar med mera. Det kommer också att framgå vilka organisation som tillhandahåller det som efterfrågas. Socknen tar direktkontakt med berörd organisation.

Det är också viktigt att man kontinuerligt övar krisberedskap, till exempel kan man i socknen träffas någon gång under året och laga mat tillsammans utan att använda el. Tips på olika sätt att öva finns på länk nedan.

Steg 4 – Redovisning av arbetet

När socknen har genomgått steg 1-3 är det dags att utvärdera och redovisa arbetet som gjorts. Det är viktigt att kommunicera till alla sockenbor hur socknen blivit bättre rustad att möta olika händelser och samhällsstörningar.

I detta steg rapporterar ni ert arbete och de resultat ni uppnått i socknen genom särskilt webbformulär. Länk till webbformuläret kommer att publiceras inom kort. Rapporteringen omfattar vilka som involverats i arbetet, vilka åtgärder som genomförts, inte kunnat genomföras, uppnådda resultat och hur arbetet tas om hand för framtiden.

Det redovisade arbetet kommer att bedömas inför beslut om utnämning till Stark socken.

Verktygslåda – stöd i arbetet

Stark socken har många samarbetsorganisationer som erbjuder stöd och utbildning i socknens arbete. För vissa insatser i arbetet kan det finnas möjlighet att söka ekonomiskt stöd från Leader Gute.

Verktygslåda - kommer att fyllas på efter hand.

Stark socken

Utmärkelse Stark socken

För att uppnå kriterierna och tilldelas utmärkelsen Stark socken behöver ni redovisa hur ni arbetet med er sockens beredskap inom de olika ämnesområdena som finns i flikarna ovan. Samtliga ämnesområden ska ingå. I det fall ni sedan tidigare arbetat med något av områdena kan ni tillgodoräkna er detta arbete och redovisa inom Stark socken.

Vid bedömning av ert inskickade arbete kommer vikt läggas vid följande:

  • Att inventeringen av er sockens befintliga förmåga genomförts vid uppstart av arbetet.
  • Att ni gjort insatser för att engagera så många som möjligt i er socken.
  • Att er socken berört alla ämnesområden i arbetet.

Att tilldelas utmärkelsen

En gång per år arrangerar Region Gotland, Länsstyrelsen i Gotlands län och Starkare Gotland en ceremoni tillsammans med samarbetsorganisationer. Till ceremonin bjuds representanter in från de socknar som deltar i projektet. De socknar som under det senaste året färdigställt sitt arbete och fått sin bedömning godkänd kommer under ceremonin tilldelas utmärkelsen Stark socken.

Socknar som deltar

Efterhand som socknar anmäler att de vill delta presenteras de här.

  • Vänge/Buttle/Guldrupe
  • Martebo
  • Silte
  • Väskinde
  • Fleringe
  • Bäl
  • Linde
  • Fardhem
  • Etelhem
  • Akebäck
  • Ardre
  • Gothem
  • Västergarn
  • Hogrän

Socknar som erhållit utmärkelsen "Stark socken"

Socknar som erhåller utmärkelsen "Stark socken" presenteras här

Ansök om stöd till miniprojekt för beredskap hos Leader Gute

Leader Gute arbetar med landsbygdsutveckling på Gotland. Det finns nu möjlighet att ansöka om stöd till miniprojekt för "Beredskap i bygden" hos Leader Gute för ideella organisationer som verkar på Gotlands landsbygder.

Kort om projektet:

Syftet med stödet är att bidra till ökad lokal beredskap på Gotlands landsbygder. Stödet riktar sig till ideella föreningar på öns landsbygder, som till exempel bygdegårdsföreningar, hembygdsföreningar och liknande. En projektägare får söka detta stöd till endast ett projekt. Projektägaren behöver inte vara kopplad till Stark socken för att söka.

Läs mer och sök miniprojektet direkt via vår hemsida:

https://leadergute.se/projektstod-fyra-steg/beredskap-i-bygden/

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
31 oktober 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00