Verksamhetsutveckling
För att klara stora utmaningar och erbjuda tjänster av hög kvalitet pågår en ständig utveckling inom Region Gotland. Verksamhetsutveckling gör att vi främjar en förändringskultur, har kunskap och metoder för utvecklingsarbete samt mod och vilja till ett kontinuerligt lärande.
Verksamhetsutveckling inom vård och omsorg
I samverkan med Uppsala Universitet har Region Gotland genomfört ett utvecklingsprojekt.
Innovationssystem Gotland – ett lyckat samverkansprojekt inom Gotländsk hälso- och sjukvård
Region Gotland, Uppsala universitet och Science Park Gotland samverkar i projektet Innovationssystem Gotland, vars syfte är att stärka det gotländska innovationsklimatet, stimulera till forskningssamarbeten, stärka praktiknära forskning och förverkligande av nya idéer som skapar värde för hälso- och sjukvården.
Verksamhetsutveckling inom skola och utbildning
Region Gotland driver olika typer av skolutvecklingsarbete som ska gynna elevers lärande och utveckling och leda till goda resultat i skolan.
Förstelärare
Region Gotland har satsat på att ha ett antal förstelärare som driver på det pedagogiska utvecklingsarbetet för att stärka kvaliteten i undervisningen.
Karriärtjänsterna som förstelärare riktar sig till legitimerade lärare inom grundskolan, gymnasieskolan, vuxenutbildningen och anpassad grund- och gymnasieskola. Syftet med förstelärartjänsterna är att kunna säkra god och likvärdig undervisning för elever och vuxenstuderande och därmed utveckla Region Gotlands skolverksamheter.
Förstelärare förväntas bidra till skolutveckling utifrån de behov som finns inom verksamheterna så att fler elever och vuxenstuderande når uppsatta mål.
Under perioden 2022-2025 har Region Gotland cirka 80 förstelärare. Uppdraget som förstelärare är ett tidsbegränsat förordnade på tre år.
Uppdragen just nu är inriktade på bland annat att samordna lärare inom moderna språk eller idrott och att ansvara för den kollegiala lärandet och utvecklingen.
Förstelärararna utbildas i processledarskap och skolutveckling
Region Gotlands förstelärare får som en del i sitt uppdrag en utbildning i processledarskap och skolutveckling. Syftet är att rusta förestelärarna i deras uppdrag som ledare – att kunna leda kollegor i ett kollegialt lärande. Utbildningen genomförs under tre terminer och ges i samarbete med Uppsala universitet Campus Gotland.
Processledarutbildningen ingår i en forskningsstudie om förstelärarnas roll som mellanledare och utbildningsinsatsen kommer att utvärderas för att kunna bedöma om den ska fortsätta och eventuellt förbättras.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 6 december 2023