Sök

Nationella minoriteter

I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoriteternas språk och kultur är en del av vårt gemensamma svenska kulturarv. Arbetet med att stärka skyddet av de nationella minoriteterna är en del av arbetet med att värna de mänskliga rättigheterna.

Illustration som visar ett kollage av de nationella minoriteternas flaggor.

Illustration från Kungliga biblioteket.

Gemensamt för de nationella minoriteterna är att de har befolkat Sverige under lång tid och att de är grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet. Tillhörigheten till en nationell minoritet baserar sig på självidentifikation och en individ kan identifiera sig med en eller flera identiteter.

De fem minoritetsspråken är: samiska, meänkieli, finska, jiddisch och romani chib.

Vad säger lagen?

Lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk (minoritetslagen) har gällt i Sverige sedan januari 2010. Syftet med lagen är att skydda Sveriges nationella minoriteter, stärka deras möjligheter och rättigheter till inflytande samt främja minoritetsspråken. I de så kallade förvaltningsområdena för finska, meänkieli och samiska gäller särskilda och utökade rättigheter.

Den 1 januari 2019 reviderades lagen så att rättigheter och skyldigheter stärktes ytterligare. Kommunerna och regionerna är till exempel skyldiga att anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete.

Lagen innebär att Region Gotland ska:

  • Informera de nationella minoriteterna om deras rättigheter och Region Gotlands ansvar.
  • Ge inflytande och samråda med de nationella minoriteterna.
  • Skydda och främja de nationella minoriteternas språk och kultur.
  • Främja barns utveckling av kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket.
  • Ge barn och unga möjlighet till inflytande och samråd i frågor som berör dem.
  • Anta mål och riktlinjer för kommunens minoritetspolitiska arbete.

Vad gör Region Gotland?

Region Gotlands övergripande arbete utifrån minoritetslagen beskrivs i "Mål och riktlinjer för nationella minoriteter". För att ge nationella minoriteter inflytande i arbetet med dessa mål och riktlinjer har synpunkter och önskemål från samråd på Gotland beaktats i målsättningarna.

Språk och kultur

Region Gotlands insatser på kulturområdet ska i första hand bygga på initiativ från de nationella minoriteters företrädare eller utformas i samspel med dessa. Regionens ansvar innebär att synliggöra, öka kunskapen och förståelsen om de nationella minoritetskulturerna och språken.

Region Gotland informerar om rätten till modersmålsundervisning och ser till att elever får kunskaper om de nationella minoriteternas kultur, språk, religion och historia.

På biblioteken finns litteratur på de nationella minoritetsspråken och litteratur om de nationella minoriteterna.

Kultur- och fritidsavdelningen svarar på frågor om kulturstöd till föreningar för nationella minoriteter.

Modersmålsundervisning

En elev som tillhör någon av de nationella minoritetsgrupperna ska erbjudas
modersmålsundervisning i sitt nationella minoritetsspråk. Rätten till
modersmålsundervisning i nationella minoritetsspråk gäller från och med grundskolan till gymnasieskolan. Språket behöver inte vara elevens dagliga umgängesspråk hemma. Elever i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan måste dock ha goda kunskaper i språket för att ha rätt att läsa ett nationellt minoritetsspråk.

Om du är elev eller vårdnadshavare och har frågor om modersmålsundervisning ska du i första hand kontakta din skola.

Äldreomsorg

Region Gotland ska identifiera personal med språkkompetens inom relevanta minoritetsspråk, främst för äldreomsorg. Den som önskar ska, om regionen har tillgång till personal med sådana språkkunskaper, få tillgång till äldreomsorg med personal som har kunskaper i finska, jiddisch, meänkieli, romani chib eller samiska på vård- och omsorgsboenden samt inom hemtjänst.

Samråd

Region Gotland genomför samråd med nationella minoriteter. Du som tillhör en nationell minoritetsgrupp kan vara med och påverka till exempel genom att delta i samråd i frågor som berör dig eller genom att delta i uppmärksammandet av högtidsdagar.

Den 17 april 2024 genomförde Region Gotland ett öppet samråd med de nationella minoriteterna på Gotland. En av punkterna som diskuterades var behov av information och översättningar på webbplatsen gotland.se kopplat till nationella minoriteter. Tillsvidare hänvisar vi till webbplatsen minoritet.se. Där finns bland annat information om de nationella minoriteterna och minoritetslagen översatt till minoritetsspråken.

Katrin Rindlaug

Jämställdhetsstrateg

Läs vidare om nationella minoriteters rättigheter

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 maj 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt