Sök

Landsbygdsutveckling och samverkan

Gotland är en landsbygdsregion i utveckling. Det finns många aktörer och starka krafter över hela ön.

Utveckling och tillväxt över hela Gotland

Föreningar och organisationer har en stor betydelse för att tillsammans med det offentliga driva utvecklingen framåt. Faktorer som ger framgång i utvecklingsarbetet är innovativa tillvägagångssätt och utbyte och samverkan mellan ideell, privat, offentlig sektor och akademin.

Hela Gotland ska fortsatt att vara levande och Region Gotland arbetar med flera strategier för att både säkerställa god service och en hållbar utveckling.

92 möjligheter

På Gotland genomförs varje år tillväxtdagen ”92 möjligheter”. Detta är en dag med fokus på hela Gotlands utveckling och syftet är kunskapsöverföring, att ge energi och bidra till nätverkande.

Region Gotland är en av arrangörerna tillsammans med Swedbank, Uppsala universitet Campus Gotland, Länsstyrelsen i Gotlands län, GEAB, Tillväxt Gotland, och GUBIS (gotländska utvecklingsbolag i samverkan).

Ö-läget påverkar

Region Gotland delar med övriga kommuner och regioner i Sverige de ekonomiska utmaningar som den offentliga servicen står inför. Region Gotlands förutsättningar för att hantera dessa utmaningar ser dock något annorlunda ut i jämförelse med andra kommuner och regioner. Främst med anledning av Gotlands ö-läge utan fast landförbindelse.

Strategi för serviceutbud

För att säkra ett långsiktigt hållbart serviceutbud för hela Gotland har Region Gotland tagit fram en strategi. Strategin utgör en grund för beredning och beslut rörande serviceverksamheternas utveckling, för att hantera rådande och förväntade ekonomiska utmaningar och den demografiska utvecklingen.

Bakgrund och förutsättningar

I grunden handlar strategin om den geografiska placeringen av den platsbundna service som Region Gotland tillhandahåller. Strategin för serviceutbud har samtidigt en påverkan på den lokala och regionala attraktionskraften samt den regionala utvecklingen i stort. Även digitalisering och kollektivtrafik lyfts som viktiga verktyg i strategin. Dels ger digitaliseringen nya möjligheter till verksamhetsutveckling av servicen och dels påverkas kollektivtrafikens planering av eventuella förändringar i var servicen är geografiskt placerad.

Målet är att säkra hela öns attraktivitet

Målet med strategin är att säkerställa att Region Gotlands service utvecklas så att den bidrar till en långsiktigt hållbar regional utveckling, där hela Gotland ska vara attraktivt för boende, besök och verksamhet. Detta ska ske genom en anpassning till rådande och förväntade förutsättningar och resurser, med kvalitet och effektivitet i fokus.

Program för kommersiell service

Under 2022 påbörjade Region Gotland arbetet med att ta fram ett nytt regionalt serviceprogram för kommersiell service. Programmet för kommersiell service syftar till att samordna insatser och aktörer i arbetet med att främja tillgänglighet till kommersiell och viss offentlig service.

De regionala serviceprogrammen är också grunden för hur Region Gotland prioriterar olika stöd till kommersiell service. Till kommersiell service räknas, dagligvaror, drivmedel, post/paket, apotek och betaltjänster.

Kontakta Region Gotland

Sanna Palomaa
Tillväxtchef

RSF Regional utveckling

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 april 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt