Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Information till dig som tar emot feriejobbare

Feriejobb är en fantastisk möjlighet att ge unga en positiv arbetslivserfarenhet och kontakter på arbetsmarknaden. Erfarenheter från ett feriejobb kan ha stor betydelse för ungas val av framtida utbildning och yrkesinriktning.

För många ungdomar är feriejobbet den första kontakten med arbetslivet. Det är ett sätt att prova på arbetslivet med stöd av en handledare.

Viktigt med handledning

Det är viktigt att arbetsplatsen utser en handledare som ger feriejobbaren en introduktion till sina arbetsuppgifter men även informerar om arbetsplatsens gemensamma regler samt vilka risker som kan finnas på arbetsplatsen.

Detta bidrar till en positiv och lärorik start i arbetslivet. Det kan vara flera personer som delar på handledaransvaret.

Arbetsuppgifter för unga

En feriejobbare ersätter inte ordinarie personal på arbetsplatsen. Arbetsuppgifterna ska vara meningsfulla men anpassade för ungdomar.

Minderåriga ska till exempel inte ha arbetsuppgifter som medför risk för olycksfall eller skador. Arbetet får inte heller ha annan skadlig inverkan på den minderårigas hälsa och utveckling.

Kontakta gärna samordnare för feriejobb vid frågor om arbetsuppgifter för ungdomar.

Arbetstid

Den maximala arbetstiden under en treveckorsperiod är 120 timmar. Under den första perioden, vecka 25–28, är arbetstiden högst 114 timmar då midsommarafton är ledig.

Det vanliga är att feriearbetaren jobbar sex timmar om dagen, men arbetstiden kan variera beroende på ungdomen, arbetsplatsen och arbetsuppgifterna. Arbetstid ska inte förläggas på kvällar eller helger.

Ungdomarna får arbeta högst åtta timmar per dag och högst 40 timmar per vecka. Det ska finnas möjlighet till en sammanhängande rast på minst 30 minuter efter fyra och en halv timmes arbete.

Tidrapportering

Feriearbetarens arbetstid rapporteras in digitalt via vårt handläggningssystem MatchaNu.

Det innebär att feriearbetaren själv fyller i den faktiska arbetstiden, men också eventuell sjukfrånvaro, på Mina Sidor. Därefter behöver ni på arbetsplatsen godkänna tiden innan vi tar del av informationen och rapporterar till löneenheten.

För att ni ska kunna godkänna feriearbetarens arbetstid på MatchaNu behöver ni registrera er i systemet. Inloggningen är personlig och därför måste alla som handleder feriejobbare och godkänner deras arbetstid ha ett eget konto.

Aktuella arbetsplatser kommer innan sommaren att få ett mejl med information om hur ni registrerar er.

Region Gotland betalar ut lönen till feriejobbare den 27e kommande månad. Tänk på att ni behöver godkänna arbetstiden senast den 5e varje månad så att vi hinner hantera uppgifterna och skicka till löneenheten innan utbetalning av lönen.

Sjukdom och annan frånvaro

Feriejobbaren meddelar eventuell frånvaro direkt till arbetsplatsen och den redovisas sedan i tidrapporten.

Kontakta Region Gotland

Feriejobb
Samordnare för feriejobb

Arbetsliv och etablering, Norra Hansegatan 6B

621 82 Visby

Region Gotlands kundtjänst

Saknar du specifika kontaktuppgifter kan du alltid ringa eller skicka e-post så hjälper vi dig att nå rätt person eller verksamhet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 juni 2024