Sök

Träd

Träd är vackra och ståtliga. Många träd är gamla och har funnits på platsen långt innan vi själva trampat runt i dess närhet. Andra är lika gamla som du och några är nyplanterade för att ge en variation i ålder eller för att bidra med nya kvaliteter på platsen. På Gotland har vi förmånen att kunna ha en del exotiska arter tack vare det gynnsamma klimatet.

Almedalen i Visby

Träd förebygger psykisk ohälsa och gör oss friskare. En utsikt mot en park ger inlagda patienter kortare sjukhusvistelse och kortare rehabiliteringstid. Träd och parker uppmuntrar även till lek och rörelse bland barn och unga och har en viktig pedagogisk funktion. Träd i staden bidrar kort och gott till en bättre folkhälsa.

Trädens ekosystemtjänster

Våra träd är fantastiska på att göra oss tjänster. Bland annat avlastar de våra dagvattensystem genom att fördröja och rena vatten, de renar luften från partiklar, bidrar med skugga och vindskydd och kan på så sätt minska nedkylnings- och uppvärmningskostnader.

i-Tree Eco är ett program som beräknar dessa ekosystemtjänster och sätter siffror på den faktiska nytta som träden bidrar med. Programmet är uppbyggt efter vetenskapligt publicerade artiklar och grundar därefter sina beräkningar på lokala uppgifter om nederbörd, temperatur, dagslängd med mera.

i-Tree Eco Visby

I det länkade dokumentet går det att läsa mer om programmet I-tree Eco och om hur mycket trädbeståndet i Visby bidrar med.

Runt om i Visby har ett antal träd valts ut och utrustats med varsin skylt som visar information om just det trädet utifrån de beräkningar som I-tree Eco har gjort. Bland annat beskrivs det hur mycket koldioxid trädet lagrar, mängden luftföroreningar det minskar och syre det producerar.

Trädinventering

Teknikförvaltningen har inventerat träd som står på allmän platsmark i Visby under 2019–2020 och i tätorterna runt om på Gotland under 2021–2022. Totalt cirka 4500 träd i Visby och 1439 träd i tätorterna. Inventeringen har varit en grundförutsättning för användningen av I-tree Eco.

Trädvårdsplan

En trädvårdsplan för Visby har tagits fram för att åskådliggöra hur Region Gotland arbetar för att förvalta, underhålla och utveckla sina träd. Det är viktigt att ha kunskap om vilka träd som omfattas av förvaltningen; vad det är för art, var de är placerade, hur stora de är, i vilken kondition de är, vilket lagskydd de omfattas av, ålder och så vidare samt hur vi bör sköta om och förvalta dessa. Dokumentet är att betrakta som en övergripande policy för hur detta arbete ska bedrivas. Att bidra till ett friskare trädbestånd som bidrar med fler kvaliteter och värden är ett bland många mål och syften med trädvårdsplanen, att hjälpa till att minska risken för incidenter och olyckor kopplade till träd är ett annat.

Grönplan för Gotland

Är du intresserad av hur regionen arbetar med gröna värden kan du läsa mer på länken nedan.

Trädfällning på mark som ägs av Region Gotland

Parkenheten utför normalt trädfällningar endast under vintersäsongen (november-februari). Om trädet anses vara farligt kan en fällning ske vid annan tidpunkt på året. Det är inte tillåtet att som privatperson fälla träd på Region Gotlands mark. Det är inte heller tillåtet att som privatperson omhänderta nedfallna träd på mark som ägs av Region Gotland.

Ansökan

Har du en önskan om att vi ska fälla träd som står på Regionens mark? Då ska du fylla i en ansökan om trädfällning.

Olovlig trädfällning

Ibland sker olovliga trädfällningar, eller vandalisering av träd, på kommunens/regionens mark. Detta gör många ledsna och upprörda. Vid olovlig trädfällning görs en polisanmälan.

Sjuka eller döda träd

Även om många träd kan bli mycket gamla så händer det att de blir sjuka eller stormskadade. Om de står på platser där många vistas utgör de en risk och behöver tas ned eller ges en regelrätt beskärning.

Upptäcker du ett skadat träd är vi tacksamma för att du hör av dig,

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 juni 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00