Byggnadstekniskt brandskydd och brandskyddsdokumentation
Byggnadstekniskt brandskydd beskriver hur en byggnad ska dimensioneras när det gäller brandskyddet och ska återges i en brandskyddsdokumentation.
Vid i stort sett alla byggnationer följer en byggprocess, från fristående villor till flerbostadshus, stora köpcenter, industrier med mera. Även ändring av befintliga byggnader leder i de flesta fall till en byggprocess. Byggprocessen innebär oftast att regionens byggnadsnämnd ska kontaktas. Byggnadsnämnden är den myndighet som ser till att lagstiftningen som styr byggnationer efterlevs.
Boverkets byggregler (BBR) beskriver byggnadstekniska regler. BBR ska alltid tillämpas vid nybyggnation, men även vid ombyggnation av gamla fastigheter ska BBR följas i tillämpliga delar.
Som en del i byggprocessen följer det byggnadstekniska brandskyddet. Det byggnadstekniska brandskyddet beskriver byggnadens brandskydd. Det är beställaren/byggherren som ska sätta nivån för brandskyddet i en byggnad. Detta innebär till exempel att om du som privatperson ska bygga en fristående villa är det du som är byggherre och du som ska beskriva byggnadens brandskydd. Är det till exempel regionen som ska bygga en ny skola är det regionen som är byggherre, och som ska beskriva byggnadens brandskydd.
Brandskyddsdokumentation
Brandskyddsdokumentation kallas ibland även brandskyddsbeskrivning. Oavsett namn ska innehållet beskriva hur brandskyddet för byggnaden ska utformas. Underlaget ska användas som en del av projekteringen för byggnaden som helhet. Beroende på vilken byggnad som ska uppföras kommer brandskyddsdokumentationens innehåll att vara mer eller mindre detaljerad.
I stort finns det två sätt att dimensionera brandskyddet för en byggnad, förenklad dimensionering eller analytisk dimensionering.
Förenklad dimensionering
Förenklad dimensionering innebär att man helt och hållet ska följa de råd som ges i BBR och handböcker. Ingen alternativ utformning får göras. Kan användas på de flesta typer av byggnader och verksamheter förutsatt att de kan utformas helt efter BBR och enligt tillämpliga handböcker.
Analytisk dimensionering
Analytisk dimensionering omfattar all dimensionering där andra lösningar och metoder eller alternativ utformning använts för att verifiera den brandtekniska lösningen. Vid sådan dimensionering ingår ofta tekniska byten. Ett tekniskt byte innebär i allmänhet att ett visst brandskyddstekniskt krav inte kan uppfyllas utan bristen kompenseras med annan åtgärd. Beräkningar ska alltid kunna redovisas och utgå från omsorgsfullt valda ingående parametrar och beräkningsmodeller. Syftet är att kunna uppvisa att säkerheten blir minst lika bra som om förenklad dimensionering använts.
Brandkonsulter kan anlitas
Som framgår är den brandtekniska utformningen mer eller mindre komplicerad. På marknaden finns det flera brandkonsulter som kan hjälpa dig som byggherre att dimensionera ditt brandskydd. Räddningstjänsten Gotland upprättar inga brandskyddsdokumentationer, vi hänvisar till marknadens brandkonsulter.
Räddningstjänstens roll i byggprocessen
Räddningstjänsten har ingen beslutande roll i byggprocessen utan biträder kommunerna med rådgivning som huvudsakligen omfattar byggnadens placering och grundläggande förutsättningar för ett tillfredsställande brandskydd. Det är alltid respektive kommun som fattar beslut i bygglovsfrågor. Om kommunen behöver stöd i brandskyddsfrågor vid bygglovsansökan skickar de ärendet på remiss till oss på Räddningstjänsten Gotland.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 8 november 2023