Särskilt stort universellt värde
Hansestaden Visby upptogs på Unescos världsarvslista i december 1995. Staden uppfyller två av de tio kriterier som Unesco satt upp.
För att ett kultur- eller naturminne ska bli upptaget på världsarvslistan måste det dels vara av enastående universellt värde och dels uppfylla minst ett av tio urvalskriterier som framgår i riktlinjerna för genomförande av Världsarvskonventionen. Det ska även ha autenticitet och integritet, det vill säga vara äkta och välbevarat samt ha rätt gränser för att kunna hävda sitt värde. Sist men inte minst kan världsarvet ha tillräckligt gott lagskydd och förvaltas väl.
Världsarvskommittén motivering till varför Hansestaden Visby är av särskilt stort universellt värde:
– Visby är ett framstående exempel på en nordeuropeisk muromgärdad hansestad som på ett unikt sätt bevarat sin stadsbild och sin synnerligen värdefulla bebyggelse, som till sin form och funktion klart uttrycker denna betydande mänskliga bosättning.
Uppfyllda kriterier
Hansestaden Visby uppfyller två av Världsarvskonventionens urvalskriterier.
Kriterium (iv)
Hansestaden Visby är ett utomordentligt exempel på en nordeuropeisk medeltida muromgärdad stad vars medeltida form och funktion från sent 1200-tal är anmärkningsvärt intakt och som en av de viktigaste Hansestäderna mellan 1161 och 1360. Detta återspeglas i den välbevarade stadsmuren, gatunätet, kyrkoruinerna, de medeltida byggnaderna och stadslandskapet.
Kriterium (v)
Visby är ett karakteristiskt exempel på en traditionell mänsklig bosättning som har överlevt och vidareutvecklats genom kontinuerlig anpassning till medeltida stadens form och funktion. Visby har överlevt som en bebodd stad trots socio-ekonomiska och kulturella förändringar. Det har resulterat i ett stadslandskap där den medeltida muromgärdade handelsstaden bevarats och kompletterats med tydliga årsringar fram till nutid. Funktionell kontinuitet återspeglas genom att stadens historiska roll som residens- och stiftsstad består samt att det finns kommersiella funktioner och bostäder.
Outstanding Universal Value (OUV)
En obligatorisk retrospektiv världsarvsbeskrivning presenterades vid Världsarvsforum i Visby den 1 oktober 2016 och antogs av Unescos Världsarvskommitté i Kraków 2017. Där beskrivs Hansestaden Visbys särskilt stora universella värde, eller OUV (Outstanding Universal Value).
Det brukar beskrivas som att OUV balanserar på tre likvärdiga ben. Om ett av benen faller så faller alltså hela värdet. De tre benen består av att arvet uppfyller minst ett urvalskriterium, att arvets integritet och autenticitet bevaras och att det finns strategier för skydd och förvaltning av arvet.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 16 februari 2024