Slam
Slam från enskilda avloppsanläggningar, toalettankar och fettavskiljare räknas som hushållsavfall. Det är bara Region Gotland eller den som regionen anlitar som får utföra slamtömningen.
Lättillgängliga
Slamavskiljare, slutna tankar och fettavskiljare ska vara lätt tillgängliga för tömning. Avståndet mellan uppställningsplatsen för tömningsfordonet och slambrunn/tank/fettavskiljare bör vara så kort som möjligt. Längre avstånd innebär en högre avgift för tömning. Brunnar och tankar ska vara upplåsta vid tömningstillfället. Lock som ska lyftas får inte väga mer än 15 kg.
Hämtning/tömning
Tömning av slutna tankar och slamavskiljare anslutna för hushållsspillvatten ska ske minst en gång per år eller inom 12-13 månader efter senaste tömning eller oftare efter behov. För priser, se Avfallstaxa.
Beställ via Mina sidor eller kontakta kontakta kundtjänst, vardagar klockan 8.00-16.00 på telefon 0498-26 90 00.
Brådskande tömning
Kontakta kundtjänst, vardagar klockan 8.00-16.00 på telefon 0498-26 90 00.
Övrig tid, journummer: 073-765 81 10 (endast röstsamtal, ej SMS)
OBS! Tilläggsavgift tillkommer enligt Avfallstaxa.
Kontakta Region Gotland om du är osäker på var problemet är.
Lås till locket
Du kan köpa ett lås till locket hos Region Gotland. Den som hämtar slammet har då en nyckel som passar, och du behöver inte själv låsa upp vid tömning. Låset går att köpa enligt gällande taxa på återvinningscentralerna, i Region Gotlands reception på Visborg eller via kontakt med teknikförvaltningens kundtjänst.
Märk ut din brunn
För att det ska bli enklare och smidigare vid hämtning av slam från enskilda avlopp, vill Region Gotland att brunnen/anslutningsplatsen märks ut. Därför har Regionen tagit fram och tillhandahåller en speciell vimpel med texten ”Här är det!”. Fäst vimpeln på lämpligt vis och placera den vid anslutningsplatsen. Det går även bra att märka ut brunnen på annat sätt.
Stopp i avloppet (gäller endast kommunalt avlopp)
Är det stopp i ditt kommunala avlopp skickar Region Gotland en spolbil som rensar avloppet och konstaterar var stoppet uppkommit. Är stoppet på Region Gotlands sida står regionen för samtliga kostnader för spolbilen. Om stoppet däremot är på kundsidan faktureras kunden kostnaden för spolbilen.
Lokalt eller eget omhändertagande
Dispens kan sökas hos miljö- och byggnämnden för lokalt eller eget omhändertagande av slam från slamavskiljare och slutna tankar liksom av urin från separerande toaletter om vissa villkor är uppfyllda.
Hämtning av slam vartannat år
Hämtning av slam vartannat år kan i vissa fall beviljas efter ansökan till miljö- och byggnämnden. Ansökan är avgiftsbelagd.
Mer information
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 28 november 2024