Sök

Alkohol

Det är en vanlig missuppfattning att små mängder alkohol varje dag inte bara är ofarligt utan att det faktiskt kan vara hälsosamt. Det saknas dock vetenskapliga bevis för detta.

Alkohol påverkar i stort sett hela kroppen. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) finns det mer än 60 sjukdomar som har samband med hög alkoholkonsumtion. Varje år dör mellan 5 000 och 7 000 svenskar av sjukdomar eller skador som är kopplade till alkohol, till exempel cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt depressioner. Inte bara de som har ett riskbruk drabbas, utan även måttlighetsdrickare. Risken för sjukdom eller dödsfall ökar ju mer man dricker, och forskarna har inte kunnat fastställa en lägre gräns där det inte finns någon risk. Ett överdrivet intag av alkohol innebär dessutom en ökad risk för att utsätta sig själv eller andra för våld, olyckor, skadegörelse, sexuella övergrepp med mera.

En hög konsumtion av alkohol innebär en risk att utveckla beroende, vilket medför negativa konsekvenser inom flera olika livsområden. Det är inte bara personen som är beroende som drabbas, utan även deras anhöriga.

Varannan Vatten

Informationskampanjen Varannan Vatten spreds för första gången sommaren 2004. Varannan Vatten sprider budskapet om att dricka mindre och klokare samt att visa på de positiva effekterna av att inte dricka för mycket. Helt enkelt – behåll kollen!

Illustration varannan vatten

Varannan Vatten är framtagen av Region Gotland i samarbete med Alkoholkommittén, Polisen, Destination Gotland, Turistnäringen och Systembolaget. Konceptets logotyp "Varannan Vatten" är varumärkes- och figurskyddat hos Patent- och registreringsverket. Även rättigheterna till de fotografier som används i konceptet tillhör Region Gotland.

Användningen av alkohol

På enheten för social välfärd följer vi kontinuerligt upp levnadsvanorna kring alkohol, narkotika och tobak både bland vuxna och unga på Gotland, bland annat genom den nationella folkhälsoenkäten "Hälsa på lika villkor".
Vartannat år genomförs en drogvaneenkät bland elever i grundskolans årskurs 9 som beskriver konsumtionstrenderna för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.

Behov av stöd?

Har du problem med alkohol, narkotika eller spel om pengar? Det finns olika verksamheter på Gotland som erbjuder stöd både för ungdomar och för vuxna. Det finns även stöd att få för anhöriga.

Kontakta Region Gotland

Sara Bergman
Strateg social välfärd, Regional utveckling

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
23 maj 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt